• NAZOVITE NAS: +385 (0)91 603 4444

Terminologija

3. studenoga 2020.

Riječ tetovaža, ili tetovaža u 18. stoljeću, posuđenica je iz samoanske riječi tatau, što znači “udarati”. Oxfordski engleski rječnik daje etimologiju tetovaže kao “U 18. stoljeću tetovaža, tetovaža. Iz polinezijskog (samoanski, tahitijski, tonganski, itd.) Tatau. U Marquesanu, tatu.” Prije uvoza polinezijske riječi, praksa tetoviranja na Zapadu je opisivana kao slikanje, ožiljci ili mrlje.

Etimologiju pojma modifikacije tijela ne treba miješati s podrijetlom riječi za vojni udarac ili izvedbu – vidi vojna tetovaža. U ovom je slučaju engleska riječ tattoo izvedena od nizozemske riječi taptoe.

Dizajn tetovaža zaštićenih autorskim pravima koji se masovno proizvode i šalju umjetnicima tetovaža poznati su kao “bljesak”, značajan primjer industrijskog dizajna. Flash listovi vidljivo se prikazuju u mnogim salonima za tetovaže u svrhu pružanja kupcima i nadahnuća i gotovih slika o tetovažama.

Japanska riječ irezumi znači “umetanje tinte” i može značiti tetovaže pomoću tebora, tradicionalne japanske ručne metode, stroja u zapadnom stilu ili bilo koje metode tetoviranja umetanjem tinte. Najčešća riječ koja se koristi za tradicionalni japanski dizajn tetovaža je horimono. Japanci mogu koristiti riječ tetovaža u značenju nejapanskih stilova tetoviranja.

Britanski antropolog Ling Roth 1900. opisao je četiri metode označavanja kože i predložio da se razlikuju pod imenima “tatu”, “moko”, “cicatrix” i “keloid”. Prva je bockanjem koja kožu čini glatkom, kao što se to može naći na mjestima uključujući i pacifičke otoke, druga tetovaža u kombinaciji s klesanjem kako bi se ostavile brazde na koži, kao što je slučaj na mjestima uključujući Novi Zeland, treća je skarifikacija nožem dlijeto, kakvo se nalazi na mjestima uključujući zapadnu Afriku, a četvrto je skarifikacija nadraživanjem i ponovnim otvaranjem već postojeće rane, prekarifikacijom, kako bi se stvorio podignut ožiljak, kakav se nalazi na mjestima uključujući Tasmaniju, Australiju, Melaneziju i Srednju Afriku. ] “Impicit u klasifikaciji bio je evolucijski razvoj od najprimitivnijeg oblika preinake tijela [posljednjeg] do najsofisticiranijeg [prvog].”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *